Sunday, October 11, 2009



I STENSTADEN DEN FÖRRA HETTE
3 X KARL ÖSTMAN
BILDERNA GÅR ATT KLICKA UPP

SNART KOMMER KARL ÖSTMAN
SÄLLSKAPET UT MED EN NY
BOK DÄR TEXTER AV
FÖRFATTAREN KARL ÖSTMAN
KOMMER TILL ATT FINNAS



TITEL I STADEN

Nyhet: En ny bok med texter av Karl Östman snickras det på via Karl Östman sällskapet. Boken hoppas jag kan komma ut detta året. Karl Östman var Sveriges första arbetarförfattare. Han jämställs ofta med M. Gorkij. Den ryska arbetarförfattaren som med Natthärberget och sjävbiografin Min barndom blev så betydelsfulla att svenskstaden Holmgård, numera Nisjnij-Novogorod, en industristad utanför Mocba döptes om till Gorkij (1932).

Allsedan den ryska romanen i slutet av förra århundradet med Turgenjev, Tolstoj och Dostojevskij började sitt segertåg genom världen har intresset för rysk litteratur varit fast förankrat i vårt land. Och nog är det så att få länders prosalitteratur är rikare, mera omväxlande, fängslande och tjusande än den ryska. Ett förlag som länge gjorde fina insatser var Tidens förlag i samarbete med Ryska Institutet vid Stockholms högskola.

Författare som Kuprin, Serafimovitj och inte minst Resetnikov och Bunin; vem minns de verkligt betydelsefulla konstnärerna / författarna idag men då lästes dessa rikligt. Det samma är det med med vår egen Karl Östman 1874 - 1953. A&O Böcker står sannolikt inte som utgivare den här gången men förlaget hjälper sällskapet att få fram en upplaga av den nya boken med arbetsnamn I Staden. I Staden kommer 100 år efter att Karl Östman gjorde sin debut. DEBUTEN heter Pilgrimer. Novellsamlingen utkom storstrejksåret 1909. Redaktör den gången Valfrid Spångberg.

Den här gången har jag själv stått som bakgrundsfigur som den förra gången det utkom en skrift som hade med Karl Östman att göra.

Förlaget: A&O BÖCKER www.aobocker.se (länk) kommer inte att vara utgivare utan det blir sällskapet - Karl Östmansällskapet, den här gången.

Karl Östman sällskapet startades av Sten Rigedahl.




No comments: