
Dogybag?
"Pengar och god litteratur passar inte ihop. Det är något misstänkt med seriösa författare som tjänar pengar och rent av fult att skriva för att tjäna pengar. Nej, författarskapet är ett kall som skall utövas under stora uppoffringar. Få vågar på den stående intervjufrågan ”Vad är det som driver dig?” svara som Slas: ”Jag brukar klistra upp räkningarna på skrivmaskinen.” Många drömmer däremot i tysthet om att skriva en bok som säljer så bra att de kan utöva sitt yrke och skriva ett par böcker till utan att behöva bekymra sig om försörjningen.
Och om någon kollega lyckas är det svårt att undvika en annan dödssynd, avunden."
Ingrid Elam
Det var på det sena 1970-talet Volvo startade sitt G-13 projekt; att utveckla en kompakt ekonomisk Volvo för den amerikanska marknaden. Framtidens tillverknings plats var känd i förväg. Det var i Born, Nederländerna. Det var platsen för DAF:s bilfabrik, som hade tagits över av Volvo Car Corporation år 1973. Det var också där som Volvo 66, 300-serien, 400-serien och -40-modellerna tillverkades. Marknadsforskningkraven för den nya bilen var kända i slutet av 1979. Marknadsforskningen hade blivit fullbordad och målgruppen var klar. Bilen skulle bli riktigt iögonfallande, en framhjulsdriven modell med en 2.5 m hjulbas. Dess golvpanel fick lov att vara liknande så den också kunde användas för andra modeller. Den första,föregångaren för en helt ny serie, skulle bli en sportbilliknande modell. Projekt G-13 ... Eftersom designen skulle vara nyckeln till framgången var inte mindre än fyra designagenturer inblandade. Först av allt var det Volvos designavdelning i Sverige. Sedan var det utformnings avdelningen i Helmond, Nederländerna. De hade också designat 300-serien (ursprungligen DAF). Den avdelningen var sedd som det lokala kontoret av Volvo Car Corporation. Ytterligare, två kända italienska stylistfirmor blev kontaktade. Alla fyra fick samma uppdrag: designa en ny bil och presentera den i skalan 1:5. 1981 togs 4 förslag till design fram som lermodeller i full skala. P1800 element Chefen på Helmond styling avdelningen, som just då lade sin kraft på förändringar på 300 serien, var Rob Kock. Rob formade ett fyrmannalag som arbetade deltid på G-13 projektet. En lagmedlem –John de Vries– skulle ha ett avgörande inflytande på utvecklingen av det som senare blev Volvo 480. Det var John som från starten utgick från den stiliga Volvo P1800-ES designen. Vem vinner? Den 9 juni 1981 presenterades fyra prototyp modeller för den svenska styrelsen. En modell blev diskvalificerad på grund av att bakåtsikten var för begränsad medan en annan modell var för kantig. Det var den Nederländska modellen som vann även om den inte hade tillräckligt av Volvos traditionella kännetäcken. Svenskarna var också tillåtna att fortsätta utveckla deras modell. Det här var ett viktigt moment i historien om Volvo 480. Ytterligare utveckling av bilen, som ännu inte hade det slutliga utseendet av 480, tog plats under namnet ”Galaxy”. 1993 kom en ny motor på 1998 cm3 och 110hk (108hk from -94) som gjorde bilen rättvisa och den behölls fram till att 480 lades ner 1995. |
DAG STÅHLE |
SNART KOMMER KARL ÖSTMANSÄLLSKAPET UT MED EN NYBOK DÄR TEXTER AVFÖRFATTAREN KARL ÖSTMANKOMMER TILL ATT FINNAS
Nyhet: En ny bok med texter av Karl Östman snickras det på via Karl Östman sällskapet. Boken hoppas jag kan komma ut detta året. Karl Östman var Sveriges första arbetarförfattare. Han jämställs ofta med M. Gorkij. Den ryska arbetarförfattaren som med Natthärberget och sjävbiografin Min barndom blev så betydelsfulla att svenskstaden Holmgård, numera Nisjnij-Novogorod, en industristad utanför Mocba döptes om till Gorkij (1932).Allsedan den ryska romanen i slutet av förra århundradet med Turgenjev, Tolstoj och Dostojevskij började sitt segertåg genom världen har intresset för rysk litteratur varit fast förankrat i vårt land. Och nog är det så att få länders prosalitteratur är rikare, mera omväxlande, fängslande och tjusande än den ryska. Ett förlag som länge gjorde fina insatser var Tidens förlag i samarbete med Ryska Institutet vid Stockholms högskola.Författare som Kuprin, Serafimovitj och inte minst Resetnikov och Bunin; vem minns de verkligt betydelsefulla konstnärerna / författarna idag men då lästes dessa rikligt. Det samma är det med med vår egen Karl Östman 1874 - 1953. A&O Böcker står sannolikt inte som utgivare den här gången men förlaget hjälper sällskapet att få fram en upplaga av den nya boken med arbetsnamn I Staden. I Staden kommer 100 år efter att Karl Östman gjorde sin debut. DEBUTEN heter Pilgrimer. Novellsamlingen utkom storstrejksåret 1909. Redaktör den gången Valfrid Spångberg.Den här gången har jag själv stått som bakgrundsfigur som den förra gången det utkom en skrift som hade med Karl Östman att göra.Förlaget: A&O BÖCKER www.aobocker.se (länk) kommer inte att vara utgivare utan det blir sällskapet - Karl Östmansällskapet, den här gången.Karl Östman sällskapet startades av Sten Rigedahl.
Om två månader inleds FN.s stora klimatmöte i Köpenhamn, organisera dig!
Den totala lösningen på hur vi skall ställa om till ett mer sunt och hållbart samhälle kommer sannolikt inte där men det är viktigt att förhandlingarna går åt rätt håll. Att kasta in handduken verkar allt för dramatiskt.
De flesta av oss vill ju ha en förändring när det gäller koldioxidfrågan; CO2-uppvärmningen.
De flesta av oss vill ju gå över till mera rena energiformer.
De flesta av oss anser att vind, vatten och sol är energiformer vi gärna vill använda oss av mer.
De flesta av oss funderar över vilket bränsle våra bilar skall ha framledes?
De flesta av oss inser att oljan liksom kolets och gasens betydelse för oss människor måste hävas.
Det tråkiga är att vi i den rika världen och som verkligen har resurserna blockerar processen till stor del.
Staterna verkar mest bångstyriga.
Det är inte försent på något sätt. Men det är dags att organisera oss, globalt och smart.
Det är nu 2 månader kvar till mötet i Köpenhamn. Där kommer vi inte bara se människor utklädda till isbjörnar och pingviner, harmlösa men fina aktioner. Vi kan också få vara med om ganska så hetsiga sammanstötningar.
De så kallade klimataktivisterna är en grupp som inte verkar bara skygga för medier utan hårdhänta.
En heter KLIMAX och ville inte ha uppmärksamhet alls, åtminstone inte i helgen (3 oktober). Jag kom in på ett möte i ABF huset i Stockholm ( Sveavägen) i helgen men kördes ut efter att jag filmade deras möte. Mötet var ett forum och skulle diskutera hur sätta press på makthavare.
Det var i själva verket ett möte för att ta in nya människor till sin verksamhet. Är det så farligt att filma ett öppet möte arrangerat av ABF, Klimax-aktivisterna ansåg så? De skriver själva så här på facebook:
- Klimax är en ny och snabbt växande rörelse av människor som tillsammans verkar för en snabb övergång till ett fossilfritt samhälle.
Vi använder oss av direkt aktion mot källorna till koldioxidutsläpp.
Mötet var alltså utformat som ett rent rekryteringsmöte och där människor fick göra aktiva handlingar för att visa var de stod i olika frågor.
- Skall vi ha en bilfri stad i Stockholm?
De som anser så reser sig upp och byter stol med varandra och det först efter att de har presenterat sig. Farligt? Ja och nej. Vi vet inte deras egentliga syften än.
Är det rätt metoder; det som sannolikt klimataktivisterna funderar på att göra? För det känns att det kan hända lite vad som helst inom Klimax. De vill inte ha insyn på rekryteringsmöten som de själva anser är öppna diskussionsforum arrangerade av det mer seriösa ABF- Arbetarnas Bildningsförbund.
Det är viktigt att mobilisera sig men inte att göra handlingar som är brottsliga; om det blir det som slutligen händer om den här typen av klimataktivister gör entré.
Det är viktigt att koldioxidhalten sänks, CO2-uppvärmningen hävs.
Det är viktigt att ställa om och att börja göra klimatsmarta och ekologiska val.
Det är sannolikt att lösningen inte kommer i Köpenhamn den 12 december men det finns en vilja att göra och fatta bra avtal.
Det är viktigt att följa och att vara medveten och ta ansvar. Det skall inte göras med våld eller hot utan med samtal och överenskommelser.
Här finns mer information kring miljöfrågor över lag:
http://www.globalclimatecampaigne.org
Det finns människor som anser att uppvärmningen av jorden är en bluff. Dr Ferenc Miskolczi anser så, just att CO2-uppvärmningen är en bluff. Dr Ferenc Miskolczi var anställd på NASA; många människor lyssnar tydligen på han och de resonemang han för. De som vill utmynna torium är bara en grupp.
Torium har samma problem som uran; inte minst är det slutförvaringsfrågan som är bekymmersam.
Om två månader inleds FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn. Vi vet att klimatförändringarna drabbar oss alla men främst de fattiga länderna. Hur kan vi påverka förhandlingarna så att klimatavtalen gynnar de fattiga länderna? Ja - genom en global folkrörelse eller klimatnätverk. Det är rätt verktyg. Den här skribenten tror på det och på att bygga en stark opinion som i sin tur kablar ut sakligheter och varnar för tokigheter. Moder Gaia; ett annat namn för vår jorden, har ett självreglerande system och kan bryta ner en del av det vi släpper ut men hur mycket hon klara tycker inte jag att vi skall ta reda på.
Handling!
Medborgare organisera dig! Lär dig att göra klimatsmarta val och att ställa om till en klimatsmart livsföring.
Det finns fortfarande människor som vill utvinna både torium och bygga ut kärnkraften.
Kunskap är makt därför organisera dig och sätt dig in i miljöfrågorna ännu mera, länkarna ger mycken information. Börja där om du inte kan börja någon annanstans.
Miljöhoten är verkliga och fler katastroflarm kommer till att komma.
Dag Ståhle - lite mer miljömedveten
Och visst kämpa för miljön med gör inget olagligt.